SR čaká ostrá premiéra proti Belgicku, Nemci začnú so Škótskom

02.12.2023 Celý región

Hamburg 2. decembra (TASR) - Slovenskí futbalisti sa na majstrovstvách Európy 2024 v Nemecku stretnú v základnej E-skupine s Belgickom, víťazom play off B-vetvy a Rumunskom. Prvý duel odohrajú zverenci trénera Francesca Calzonu s Belgickom vo Frankfurte (pondelok, 17. júna), ďalší ich čaká v Düsseldorfe (piatok, 21. júna) a s Rumunskom sa stretnú vo Frankfurte (streda, 26. júna). Rozhodol o tom sobotňajší žreb finálového turnaja EURO 2024 v Hamburgu, ktorý je taktiež jedno z dejísk.

V otváracom zápase XVII. kontinentálneho šampionátu sa stretne organizátor Nemecko so Škótskom v piatok 14. júna v mníchovskej Allianz Aréne. V A-skupine ich čaká aj Maďarsko a Švajčiarsko. Samotný žreb bol v réžii jedenástich futbalových legiend z predošlých šampionátov. SR sa na turnaj prebojovala z 2. miesta kvalifikačnej J-skupiny, ktorú vyhralo suverénne Portugalsko. To má na konte jeden európsky titul z ME 2016 vo Francúzsku.

Slovenskú reprezentáciu ťahali z tretieho výkonnostného koša. V ňom boli aj Holandsko, Škótsko, Chorvátsko, Slovinsko a Česko. Tí teda automaticky nepripadali do úvahy ako súperi Slovenska v skupine. Daná bola pozícia A1 pre usporiadateľa, rekordného kontinentálneho šampióna Nemecka (1972, 1980, 1996).

Na EURO 2024 je spolu šesť základných skupín (A-F), do osemfinále sa prebojujú prví dvaja z každej a štyri najlepšie tímy z tretích miest. Od osemfinále sa hrá vyraďovacím systémom na jeden zápas.

Finálový turnaj sa začína v piatok 14. júna o 21.00 h otváracím súbojom v Allianz Arene, finále je na programe presne o mesiac 14. júla na Olympijskom štadióne v Berlíne. Stretnutia majstrovstiev starého kontinentu bude hostiť celkovo desať štadiónov v desiatich mestách (Berlín, Mníchov, Dortmund, Stuttgart, Gelsenkirchen, Frankfurt, Hamburg, Düsseldorf, Kolín, Lipsko).

Slovákov žrebovali do kvalifikácie na ME 2024 z piateho výkonnostného koša, v šesťčlennej skupine bolo nižšie iba Lichtenštajnsko. Pod vedením nového trénera však stratili v celom priebehu len osem bodov a podľahli iba suverénnym Portugalcom. O druhú postupovú priečku bojovali na diaľku s Luxemburskom a miestenku na záverečnom turnaji si zaistili prvýkrát na domácej pôde. Na Tehelnom poli zdolali Island 4:2 a pred severským súperom i Luxemburčanmi si vytvorili nedosiahnuteľný náskok. Slováci môžu na ME naraziť práve na Islanďanov, ktorí hrajú semifinále play off proti Izraelu. Víťaz narazí na lepšieho z dvojice Ukrajina a Bosna a Hercegovina. Tá účinkovala taktiež v kvalifikačnom "jéčku".

Slovákov čaká s Belgičanmi prvý súťažný zápas v ére samostatnosti. S týmto súperom sa stretli doposiaľ trikrát len v príprave, naposledy vo februári 2013, keď prehrali 1:2. S Rumunskom to bude deviate vzájomné stretnutie, šieste súťažné a prvé od prípravného duelu v auguste 2013 (1:1).

Na žrebe reprezentovala Slovensko dvanásťčlenná delegácia v zložení prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik, generálny sekretár SFZ Peter Palenčík, viceprezident pre reprezentácie Karol Belaník, za A-tím tréner Francesco Calzona, manažér Marek Hamšík, technický vedúci Jakub Kojnok, tlmočník Pavol Farkaš, mediálna manažérka Monika Jurigová, riaditeľka medzinárodného a organizačného úseku Lenka Gazdíková. K výprave sa pripojili aj ďalší členovia trénerského štábu Gianluca Segarelli, Simone Bonomi a Alessandro Bulfoni.

Takzvaná "skupina smrti" sa podľa očakávaní utvorila okolo úradujúcich majstrov z Talianska. Tí boli v dôsledku nevýraznej kvalifikácie až vo štvrtom koši a v B-skupine sú spolu s trojnásobnými majstrami Španielmi, vicemajstrami sveta 2018 Chorvátmi a šťukou kvalifikácie Albánskom.

ME 2024 - základné skupiny:

A-skupina

1. Nemecko
2. Škótsko
3. Maďarsko
4. Švajčiarsko


B-skupina

1. Španielsko
2. Chorvátsko
3. Taliansko
4. Albánsko


C-skupina

1. Slovinsko
2. Dánsko
3. Srbsko
4. Anglicko


D-skupina

1. víťaz play off A-vetvy
2. Holandsko
3. Rakúsko
4. Francúzsko


E-skupina

1. Belgicko
2. SLOVENSKO
3. Rumunsko
4. víťaz play of B-vetvy


F-skupina

1. Turecko
2. víťaz play off C-vetvy
3. Portugalsko
4. Česko

Vizitky súperov Slovenska v E-skupine ME 2024:

BELGICKO

Riadiaci orgán: Kráľovský belgický futbalový zväz

Prezývka: červení diabli

Tréner: Domenico Tedesco

Kapitán mužstva: Kevin De Bruyne

Najviac reprezentačných zápasov: Jan Vertonghen (153)

Najviac reprezentačných gólov: Romelu Lukaku (83)

Umiestnenie v rebríčku FIFA: 4. miesto (k 30. novembru 2023)

Postup na ME 2024: 1. miesto v F-skupine

Bilancia vzájomných zápasov (z pohľadu Slovenska): 0 víťazstiev, 2 remízy, 1 prehra (skóre 3:4)


RUMUNSKO

Riadiaci orgán: Rumunská futbalová federácia

Prezývka: trikolóroví

Tréner: Edward Iordanescu

Kapitán mužstva: Nicolae Stanciu

Najviac reprezentačných zápasov: Dorinel Munteanu (134)

Najviac reprezentačných gólov: Adrian Mutu, Gheorghe Hagi (35)

Umiestnenie v rebríčku FIFA: 43. miesto (k 30. novembru 2023)

Postup na ME 2024: 1. miesto v I-skupine

Bilancia vzájomných zápasov (z pohľadu Slovenska): 1 víťazstvo, 5 remíz, 5 prehier (skóre 12:20)&
 
 

Reakcie na žreb (zdroje: DPA, ČT, uefa.com, prosport.ro, sportmediaset.it):


Ianis Hagi, stredopoliar Rumunska: "Na prvý pohľad vyrovnaná skupina, šancu na postup majú všetci jej účastníci. Dôležité bude pristúpiť ku každému zápasu sebavedomo a odvážne. Nepodceníme nikoho, ideme bojovať. Je to skupina, z ktorej sa chceme dostať do osemfinále. Slováci majú dynamických hráčov, ktorí veľa behajú. V Genku som hrával s Patrikom Hrošovským, teším sa na súboj s ním na ihrisku."

Tomáš Souček, kapitán Česka: "So žrebom vládne veľká spokojnosť. Hlavne s tým, že prvý zápas odohráme proti Portugalsku v Lipsku, ktoré leží kúsok od českých hraníc. Teším sa na veľkú podporu fanúšikov. Verím, že v úvodnom zápase máme šancu uspieť. Som rád, že sme ďalej dostali do skupiny Turkov, ktoré má dobrú generáciu hráčov, hrali sme proti nim vlani v príprave. V baráži bude asi najväčší favorit na postup Grécko. Tešíme sa."

Marco Rossi, tréner Maďarska: "Žreb mohol byť ľahší, ale aj ťažší. Nie je tam žiadna ľahká skupina a na ME bude každý zápas náročný. Nemecko má v našej skupine určite najväčšiu silu, Škótsko je fyzicky silné mužstvo a Švajčiarsko má tiež vysokú kvalitu. Každý má však rovnakú šancu na postup."

Craig Gordon, brankár Škótska: "Hrať otvárací zápas majstrovstiev Európy je niečo skvelé, každý futbalista o takom niečom sníva. Nemecko má obrovské skúsenosti, ale doma bude pod tlakom a to sa pokúsime využiť."

Luciano Spalletti, tréner Talianska: "Ťažká skupina. Mohlo to dopadnúť lepšie, budeme agresívni. V štvrtom koši toto hrozilo, ale my sme Taliansko a budeme hrať zápasy s hrdosťou. Veľa záleží na rozvoji v období, keď tím nebude pokope."

Zlatko Dalič, tréner Chorvátska: "Podľa mňa najťažšia skupina, hráme proti úradujúcemu majstrovi Európy, víťazovi Ligy národov a my sme boli v Katare tretí najlepší na svete. Albánsko bolo v kvalifikačnej skupine prvé. Ťažký žreb, ťažkí súperi."

Julian Nagelsmann, tréner Nemecka: "Veľmi zaujímavá skupina, v ktorej sa chceme presadiť. Proti Škótsku v Mníchove to bude pekný začiatok. Aj ostatné zápasy budú napínavé. Nie je to skupina smrti, ale veľmi dobrá. Trénoval som zopár hráčov z Maďarska, viem, čo dokážu. Proti Švajčiarsku nás čaká malé derby."

Gareth Southgate, tréne Anglicka: "Môžete sa na žreb pozrieť z pohľadu papiera, ale rozhodne sa aj tak až na trávniku. Sme radi, že sme sa vyhli niektorým tímom v treťom a štvrtom koši. Dánov poznáme, na záverečné turnaje prídu vždy výborne nachystaní a sú veľmi nepríjemný súper. No netreba podceňovať ani Srbov, ktorí majú vo svojom strede kanoniera Mitroviča. Bez šance nie sú ani Slovinci."

Didier Deschamps, tréner Francúzska:
"Bude to tesné, aj keď ešte nevieme, kto bude náš tretí súper. Holandsko je papierovo kvalitnejšie ako účastníci play-off. S kompletným tímom bude patriť medzi najlepších na turnaji. Rakúsko je na vzostupe a keďže sú fyzicky silní, nikdy nie je príjemné proti nim hrať."

Roberto Martinez, tréner Portugalska: "So žrebom som spokojný. Ocitli sme sa v F-skupine, budeme mať teda viac času na prípravu. Turci vyhrali kvalifikačnú skupinu pred Chorvátskom a Walesom, Česi budú nečitateľní pod taktovkou nového trénera. A tím, ktorý postúpi z play off, príde určite dobre naladený. Nečaká nás ľahká cesta."
 

Vyberte región